Do tej pory prawdopodobnie wiesz, co zrobić, jeśli masz łagodny przypadek COVID-19: izoluj, monitoruj objawy i szukaj pomocy, jeśli staną się poważne. To, czego możesz nie wiedzieć, to co jeść, jeśli wynik testu jest pozytywny, aby jak najszybciej zacząć czuć się dobrze.
Przeczytaj także: jak pozyskać klientów
Co wiemy o diecie i COVID-19
Nie ma dowodów na to, że spożywanie niektórych pokarmów sprawi, że objawy COVID-19 znikną szybciej. Ale niektóre pokarmy (a dokładniej zawarte w nich składniki odżywcze) wydają się pomagać organizmowi w skuteczniejszym reagowaniu na najeźdźców.
W szczególności witamina D jest kluczowym składnikiem zdrowia układu odpornościowego.
Suplementacja witaminy D – zwłaszcza u uczestników z niedoborem – chroni przed ostrymi infekcjami dróg oddechowych. Inne mikroskładniki odżywcze, takie jak między innymi witamina C, witamina B6 i witamina E, również są powiązane z lepszym zdrowiem układu odpornościowego. Niektóre makroskładniki, takie jak błonnik i białko, również zostały powiązane z silniejszą odpornością.
Sfermentowana żywność może również odgrywać rolę w zdrowiu odpornościowym (kiszonki).
To powiedziawszy, wiele badań dotyczących diety i odporności zależy od nawyków żywieniowych ustalonych przed zachorowaniem. Innymi słowy: Twój układ odpornościowy nie może z dnia na dzień osiągnąć statusu potęgi.
Miejmy nadzieję, że pandemia powoli się kończy
Owoce i warzywa
Spożywanie dużej ilości owoców i warzyw to świetny sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia i odporności organizmu. Owoce i warzywa bogate w mikroelementy wspomagające odporność, takie jak witaminy A, C, D i cynk, obejmują:
- Owoce cytrusowe
- Pomidory
- Jagody
- kiwi
- Marchew
- Słodkie ziemniaki
- brokuły
- papryka
- Grzyby
Te produkty nie tylko dostarczają kluczowych mikroelementów, ale wiele z nich zapewnia zastrzyk węglowodanów złożonych.
Całe Ziarna
Błonnik prebiotyczny w pełnych ziarnach zapewnia „pokarm” dla zdrowych bakterii, które mogą rozwijać się w układzie pokarmowym. Dobrze prosperujący mikrobiom jest powiązany z lepiej funkcjonującym układem odpornościowym – najprawdopodobniej dlatego, że pożyteczne bakterie w przewodzie pokarmowym zmniejszają stan zapalny.
Napoje
Jeśli w Twojej konkretnej wersji COVID-19 występuje gorączka lub biegunka, łatwo jest się odwodnić. Odwodnienie nie jest dobre w najlepszych okolicznościach, ale kiedy jesteś chory, może nasilać objawy, takie jak zmęczenie i ból głowy. Jeśli tracisz płyny, pamiętaj, aby mieć pod ręką butelkę z wodą i często popijać.
Istnieją inne opcje dla tych, którzy nie lubią smaku czystej wody. Chociaż woda doskonale nadaje się do utrzymania nawodnienia, czasami nasze elektrolity również są wyrzucane. Możesz pić wodę o zwiększonej zawartości elektrolitów lub dodać do wody tabletkę lub proszek elektrolitowy. Ciepła herbata z odrobiną miodu jest zawsze przyjemna na kaszel i ból gardła. Możesz też spróbować ciepłego bulionu, jeśli wolisz coś, co nie jest słodkie ale wciąż jest naładowany składnikami odżywczymi.
Przeczytaj też: podstawy udzielana pierwszej pomocy
Źródło: https://www.health.com/condition/infectious-diseases/coronavirus/what-to-eat-when-you-have-covid