Co jeść, gdy masz COVID-19?

Do tej pory prawdopodobnie wiesz, co zrobić, jeśli masz łagodny przypadek COVID-19: izoluj, monitoruj objawy i szukaj pomocy, jeśli staną się poważne. To, czego możesz nie wiedzieć, to co jeść, jeśli wynik testu jest pozytywny, aby jak najszybciej zacząć czuć się dobrze.

Przeczytaj także: jak pozyskać klientów

Co wiemy o diecie i COVID-19

Nie ma dowodów na to, że spożywanie niektórych pokarmów sprawi, że objawy COVID-19 znikną szybciej. Ale niektóre pokarmy (a dokładniej zawarte w nich składniki odżywcze) wydają się pomagać organizmowi w skuteczniejszym reagowaniu na najeźdźców.

W szczególności witamina D jest kluczowym składnikiem zdrowia układu odpornościowego.

Suplementacja witaminy D – zwłaszcza u uczestników z niedoborem – chroni przed ostrymi infekcjami dróg oddechowych. Inne mikroskładniki odżywcze, takie jak między innymi witamina C, witamina B6 i witamina E, również są powiązane z lepszym zdrowiem układu odpornościowego. Niektóre makroskładniki, takie jak błonnik i białko, również zostały powiązane z silniejszą odpornością.

Sfermentowana żywność może również odgrywać rolę w zdrowiu odpornościowym (kiszonki).

To powiedziawszy, wiele badań dotyczących diety i odporności zależy od nawyków żywieniowych ustalonych przed zachorowaniem. Innymi słowy: Twój układ odpornościowy nie może z dnia na dzień osiągnąć statusu potęgi.

Miejmy nadzieję, że pandemia powoli się kończy

Owoce i warzywa

Spożywanie dużej ilości owoców i warzyw to świetny sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia i odporności organizmu. Owoce i warzywa bogate w mikroelementy wspomagające odporność, takie jak witaminy A, C, D i cynk, obejmują:

  • Owoce cytrusowe
  • Pomidory
  • Jagody
  • kiwi
  • Marchew
  • Słodkie ziemniaki
  • brokuły
  • papryka
  • Grzyby

Te produkty nie tylko dostarczają kluczowych mikroelementów, ale wiele z nich zapewnia zastrzyk węglowodanów złożonych.

Całe Ziarna

Błonnik prebiotyczny w pełnych ziarnach zapewnia „pokarm” dla zdrowych bakterii, które mogą rozwijać się w układzie pokarmowym. Dobrze prosperujący mikrobiom jest powiązany z lepiej funkcjonującym układem odpornościowym – najprawdopodobniej dlatego, że pożyteczne bakterie w przewodzie pokarmowym zmniejszają stan zapalny.

Napoje

Jeśli w Twojej konkretnej wersji COVID-19 występuje gorączka lub biegunka, łatwo jest się odwodnić. Odwodnienie nie jest dobre w najlepszych okolicznościach, ale kiedy jesteś chory, może nasilać objawy, takie jak zmęczenie i ból głowy. Jeśli tracisz płyny, pamiętaj, aby mieć pod ręką butelkę z wodą i często popijać.

Istnieją inne opcje dla tych, którzy nie lubią smaku czystej wody. Chociaż woda doskonale nadaje się do utrzymania nawodnienia, czasami nasze elektrolity również są wyrzucane. Możesz pić wodę o zwiększonej zawartości elektrolitów lub dodać do wody tabletkę lub proszek elektrolitowy. Ciepła herbata z odrobiną miodu jest zawsze przyjemna na kaszel i ból gardła. Możesz też spróbować ciepłego bulionu, jeśli wolisz coś, co nie jest słodkie ale wciąż jest naładowany składnikami odżywczymi.

Przeczytaj też: podstawy udzielana pierwszej pomocy

Źródło: https://www.health.com/condition/infectious-diseases/coronavirus/what-to-eat-when-you-have-covid

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *